Εξετάσεις Πιστοποίησης και μικρά παιδιά: Ωφέλεια ή περιττό άγχος ;

Οι εξετάσεις είτε αφορούν σε πιστοποιήσεις γλωσσομάθειας είτε σε άλλου είδους, πχ Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, Μουσικής, χορού κ.λπ. αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι στη ζωή του ανθρώπου το οποίο μας «συνοδεύει» για πολλά χρόνια.

Το ερώτημα που απασχολεί πολλούς γονείς μικρών παιδιών, για τη συμμετοχή αυτών στις πρώτες εξετάσεις πιστοποίησης γλωσσομάθειας Αγγλικών είναι αν έχει νόημα να λάβει το παιδί τους μέρος σε αυτές.

Το σημερινό άρθρο των Κ.Ξ.Γ. Eurolingua θα ξεκαθαρίσει λίγο το θολό τοπίο!

Οι εξετάσεις πιστοποίησης Γλωσσομάθειας της Αγγλικής γλώσσας (για την ώρα εξετάζουμε τη συγκεκριμένη γλώσσα), επιπέδου, Pre-A1, Α1 και Α2 αποτελούν τα πρώτα «σκαλοπάτια»που αφορούν στη γλωσσική επάρκεια.

 

Αυτό που διαφοροποιεί τις πρώτες εξετάσεις των προαναφερθέντων επιπέδων με αυτές που απαιτούν skills μέτριας, καλής, πολύ καλής και άριστης γνώσης Αγγλικής γλώσσας (B1, B2, C1, C2 αντίστοιχα σύμφωνα με το CERF) είναι ότι απευθύνονται σε παιδιά μικρότερης ηλικίας και για αυτό τον λόγο είναι προσαρμοσμένα με τέτοιον τρόπο ώστε η πρώτη τους επαφή με τις εξετάσεις να μην αποτελέσει για αυτά μια τραυματική και αγχωτική εμπειρία!

Πιο συγκεκριμένα: Oι εξετάσεις αυτές αφορούν παιδιά ηλικίας από 7 έως 12 ετών. Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψιν τον ευαίσθητο ψυχισμό των παιδιών, το πλαίσιο εξετάσεων από PreA1-A2 είναι ιδιαίτερα φιλικό, ενθαρρυντικό με απώτερο σκοπό τα παιδιά να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και κίνητρο.

α tests, συνεπώς, διαθέτουν όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου ο/η υποψήφιος/α να αντιμετωπίσει αυτήν την διαδικασία ως κάτι ευχάριστο. Γι’ αυτό και αποτελούνται από διάφορες δραστηριότητες και ασκήσεις που έχουν πολλά χρώματα και ανάλογη εικονογράφηση. Οι εικόνες θα βοηθήσουν τον υποψήφιο/α να κατανοήσει πλήρως το ζητούμενο της ερώτησης/εκφώνησης και με αυτόν τον τρόπο καταφέρνουμε δύο πράγματα:

  1. να μάθει το παιδί ακόμα και στο πλαίσιο της εξέτασης συνδυάζοντας εικόνα και λέξη
  2. να μην αποθαρρυνθεί, αλλά να νιώσει υπερήφανο που κατανόησε κάτι σε μία γλώσσα διαφορετική από τη μητρική του.

Στο component του Speaking, από την άλλη πλευρά, ο/ηεξεταζόμενος/η θα συνδιαλλαχθεί για περίπου 5 λεπτά της ώρας στην Αγγλική Γλώσσα όπου για μία ακόμη φορά οι εικόνες έχουν τον πρώτο λόγο! Πάλι ο/η μικρός/η μαθητής/ρια συνδυάζει αυτό που ακούει με αυτό που βλέπει και στην περίπτωση που ο εξεταστής διαπιστώσει ότι ο/η μαθητής/ρια δυσκολεύεται τότε βοηθά με έξτρα ερωτήσεις.

Πιθανή απορία γονέων: Και αν το παιδί μου δεν τα καταφέρει; Δεν θα απογοητευτεί που δεν θα πάρει την πιστοποίηση;

Αυτή είναι μια πολύ εύλογη ερώτηση που έχει ληφθεί υπόψιν από τους φορείς πιστοποίησης για τα μικρά επίπεδα. Η επίδοση του παιδιού απεικονίζεται με ασπιδούλες που δίνονται ανάλογα το πόσο καλά τα έχει πάει στις εξετάσεις.

Όσο περισσότερες ασπιδούλες αποκτήσει τόσο καλύτερα θα έχει αποδώσει στις εξετάσεις. Σε κάθε περίπτωση ακόμα και το παιδί που δεν τα έχει πάει τόσο καλά, θα πάρει το πιστοποιητικό του. Επομένως, δεν θα νιώσει απογοητευμένος/η που είναι το κύριο ζητούμενο μας.

Άρα που καταλήγουμε;

Ότι οι εξετάσεις των «μικρών» επιπέδων δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να βλάψουν το παιδί μας.

“Last but not least”, όπως συνηθίζουμε να λέμε στα Αγγλικά, δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός μας, ιδίως για τα παιδιά μας «το χαρτί για τον ΑΣΕΠ». Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας, ενός διαφορετικού κώδικα επικοινωνίας, που προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί σε έναν μαθητή/σπουδαστή χρειάζονται εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία δεν είναι «προϊόν» αλλά αγαθό.

Στα Κ.Ξ.Γ. Eurolingua ο μεγαλύτερος στόχος μας και ο πιο απαιτητικός είναι όσοι μας επιλέγουν να μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα που διδάσκονται. Αυτό χρειάζεται μεθοδολογία και πάνω από όλα αίσθημα ευθύνης απέναντι σε γονείς και μαθητές. Είμαστε Εκπαιδευτήρια που διδάσκουν τα παιδιά σας ολιστικά.

Kέντρα Ξένων Γλωσσών Εurolingua
“Πάντα ένα βήμα μπροστά στην Ξενό- γλωσση εκπαίδευση”

Kεντρικό: Εθνικής Αντιστάσεως 59, Κόρινθος
Tηλέφωνο: 27410 28 861
Υποκατάστημα: Πυλαρινού 7, Κόρινθος
Tηλέφωνο: 27410 24 672

Χριστίνα Φραγκουλοπούλου
Ιδιοκτήτρια και Διευθύντρια
Κέντρων Ξένων Γλωσσών Eurolingua