Το καρναβάλι της Βενετίας


Το καρναβάλι της Βενετίας, αν όχι το πιο εντυπωσιακό, είναι σίγουρα το πιο γνωστό για την μαγική γοητεία και για το μυστήριο που συνεχίζει να κατέχει αν και έχουν περάσει 900 χρόνια από το πρώτο επίσημο έγγραφο που αναφέρεται σε αυτήν την πασίγνωστη γιορτή.

Με ιστορία που χάνεται στα βάθη των αιώνων, και επηροές από τα ρωμαϊκά Saturnalia και τις ελληνικές διονυσιακές γιορτές, το Καρναβάλι της Βενετίας δε θεωρείται άδικα ένα από τα μακροβιότερα του κόσμου. Η πρώτη επίσημη καταγραφή του πραγματοποιείται το 1296. Υπάρχουν, όμως, μαρτυρίες για τον εορτασμό του Καρναβαλιού από το 1094, υπό τον δόγη Bitale Falier, σε ένα έγγραφο που μιλά για δημόσιες ψυχαγωγίες τις ημέρες που προηγούνταν της Σαρακοστής.

Η μακραίωνη ιστορία δεν είναι, όμως, η μοναδική ειδοποιός διαφορά του από τα υπόλοιπα καρναβάλια του κόσμου. Τα ιδιαίτερα κοστούμια, οι χαρακτηριστικές βενετσιάνικες μάσκες, που κατασκευάζονται εδώ και πουθενά αλλού από τεχνίτες που υπερηφανεύονται πως η τέχνη περνά από γενιά σε γενιά και οι απευθείας αναφορές του στην Ιταλική Αναγέννηση και την Comedia dell’ Arte είναι τα στοιχεία που του δίνουν το μοναδικό χαρακτήρα του και το κάνουν να ξεχωρίζει ως το αυθεντικότερο και λιγότερο επηρεασμένο από παγκοσμιοποιημένες τάσεις .

Αρλεκίνοι, δόγηδες, κοντεσίνες, ντόμινα, σάτυροι, βαρόνοι, μαρκήσιοι, καζανόβες ντυμένοι με τα παραδοσιακά βενετσιάνικα κοστούμια συναντιούνται στους δρόμους της Βενετίας, προσθέτοντας μια ατμόσφαιρα εποχής και έναν αέρα μυστηρίου σε μια πόλη που κάθε άλλο παρά υπολείπεται των εν λόγω στοιχείων. Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκινούν με την Festa delle Marie, μια παρέλαση που σηματοδοτεί την έναρξη του καρναβαλιού. Υπαίθριες εκδηλώσεις, δρώμενα και αναβιώσεις εθίμων πραγματοποιούνται καθημερινά, αλλά οι θεματικές βραδιές στα ατμοσφαιρικά παλάτια και το ταξίδι στο χρόνο μέχρι την Ιταλία της Αναγέννησης είναι αυτές που κλέβουν την παράσταση.

Μερικές εκδηλώσεις που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς είναι : το “πέταγμα του αγγέλου”, ο διαγωνισμός για την πιο ωραία μάσκα, “το πέταγμα του λιονταριού” αλλά και “η σιωπηλή πομπή με τις γόνδολες” η οποία σηματοδοτεί το τέλος στη μεγάλη αυτή γιορτή.

Το φετινό βενετσιάνικο καρναβάλι ξεκινά επίσημα στις 22 Φεβρουαρίου, και διαρκεί έως τις 4 Μαρτίου. Τιτλοφορείται «Φανταστική Φύση» και εμπνέεται από τον κόσμο των παραμυθιών, της φαντασίας και των μύθων από διάφορα μέρη του κόσμου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στο site του Καρναβαλιού (www.carnevale-venezia.com)